Migraine en depressie

Home -> Migraine symptomen -> Migraine en depressiemigraine en depressie

Pijn die zo erg is dat de enige remedie slapen in een donkere kamer is, zou iedereen moedeloos maken en tot een depressie leiden. Iets wat veel mensen met migraine regelmatig meemaken.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat migrainepatiënten vijf keer meer kans hebben op klinische depressie dan mensen die geen last hebben van deze slopende hoofdpijn. Anderzijds is het zo dat mensen die depressief zijn drie keer meer kans hebben om migrainepatiënt te worden dan gelukkige mensen.

Migraine en depressie volgens wetenschappers

Veel wetenschappers zien het verband tussen migraine en een depressie als het “kip of het ei verhaal”: Depressieve migrainepatiënten hebben overduidelijk last van twee verschillende aandoeningen (migraine én depressie), maar verklaart de oorzaak van de ene aandoening de oorzaak van de andere aandoening? En zo ja, welke aandoening begint het proces? De migraine of de depressie?

Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig. Migraine, depressie en niet verrassend; slapeloosheid, staan allen in verband met beide aandoeningen en hebben iets gemeen. Alle drie worden ze namelijk in verband gebracht met tekortkomingen van neurotransmitters in de hersenen.

Artsen veronderstellen dat, hoewel ze verwant zijn, depressie en migraine verschillende oorzaken hebben maar met soortgelijke zenuwinvloeden. Jarenlang zagen artsen depressie bij migrainepatiënten als de oorzaak van het verlies van levensvreugde en lol in het leven. Maar nu lijkt het erop dat de band tussen beiden een lichamelijke oorzaak heeft in plaats van een psychologische.

De effecten van medicijnen tegen depressies

Een groot gevaar voor klinisch depressieve migrainepatiënten zijn de effecten van de medicatie tegen de depressie op de medicatie tegen de migraine. In juli 2006 herkende de Nationale gezondheidsdienst in Amerika een dergelijk gevaar bij het mengen van de medicijnen triptanen tegen migraine met SSRI's (selectieve serotonine heropname remmers) of SNRI's (serotonine en noradrenaline heropname-remmers) die worden gebruikt om depressie en stemmingsstoornissen te behandelen. Combinatie van de medicijnen kan leiden tot het zogenaamde serotonine syndroom.

Het serotonine syndroom treedt op wanneer er te veel serotonine in het lichaam zit. Symptomen zijn onder meer hallucinaties, verhoogde hartslag en lichaamstemperatuur, snelle veranderingen in bloeddruk en maag- en darmklachten.
Soms heeft een patiënt geen andere keuze dan deze medicijnen gecombineerd in te nemen, maar het is zeer belangrijk dit vooraf met de arts te bespreken. Mocht de combinatie ingenomen worden, dan moeten de patiënten nauwlettend worden gecontroleerd op het risico van serotonine syndroom.

 

KLIK HIER VOOR MIJN UNIEKE METHODE OM
MIGRAINE DEFINITIEF TE STOPPEN

 

Of schrijf u hieronder in om op de hoogte te blijven van alle nieuwe informatie over migraine en depressies en meer... :

naam:

email:
 

Laatste ervaringen 

 
  wat een ervaring
Hallo Johan,

Pas vanaf week 2 ben ik ook echt oefeningen en adviezen op gaan volgen. De eerste resultaten worden al merkbaar! In plaats van meerdere aanvallen per week zijn het er nu slechts enkelen. Ik heb zeker hoop dat het er de komende weken NOG minder worden.

Bedankt dat je dit zo uitgebreid hebt uitgewerkt.

Nogmaals bedankt!

Johan de V. - RotterdamDeel deze pagina op:

 
 
 
  Copyright © 2021 stopmigraine.be | Disclaimer | Links | Design by YOURwebstek