Migraine en slapeloosheid

Home -> Migraine symptomen -> Migraine en slapeloosheidslapeloosheid en migraine

Iemand die gevoelig is voor slapeloosheid zal vaker te maken hebben met migraine dan iemand die geen slaapproblemen heeft. Migraine aanvallen leiden zelf ook weer vaak tot slapeloosheid. Wellicht klinkt dit voor u als een vicieuze cirkel, en voor de meeste migrainepatiënten is het dit ook.

Slapeloosheid wordt gekenmerkt door het onvermogen om in slaap te vallen, in slaap te blijven, of terug te vallen in slaap als je onverwachts ontwaakt. Hoofdpijn en buikpijn als gevolg van een migraine kunnen dit probleem verergeren bij mensen die reeds last hebben van slapeloosheid.

Onderzoeken naar migraine en slapeloosheid

Een Amerikaans hoofdpijnonderzoek uit 2005 toont het verband aan tussen slecht slapen en migraine. Het merendeel van de deelnemers aan de studie rapporteerde enige vorm van slaap problemen en meer dan 50% van de deelnemers meldden dat migraine aanzet tot verstoring van het slapen voor tenminste een gedeelte van de tijd.

Bijna 40% van de deelnemers aan het onderzoek sliep zes of minder uren per nacht. Deze ‘korte slapers’ ervaren meer frequente en hevige migraine dan migrainepatiënten die meer sliepen. Korte slapers hebben ook meer kans om wakker te worden met hoofdpijn, een aandoening die bekend staat als getransformeerde migraine. Meer dan 85% van de deelnemers aan het onderzoek zei dat ze ervoor kozen om te gaan slapen om de hoofdpijn tegen te gaan en 75% zei dat de pijn hen zelfs dwong om te gaan slapen.

Slapeloosheid en migraine hebben dan ook iets gemeen. Een tekort aan serotonine loopt parallel aan een aantal aandoeningen, waar migraine en slapeloosheid ook onder vallen. Serotonine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij de slaap, stemming, eetlust, braken en lichaamstemperatuur. Serotonine wordt voor 90% aangemaakt in het maagdarmkanaal. Daarna komt het in het centrale zenuwstelsel en vervolgens wordt het opgeslagen in het bloed.

Onvoldoende serotonine wordt ook in verband gebracht met diverse maag aandoeningen. Dit zou kunnen verklaren waarom zo veel migrainepatiënten maagproblemen ervaren voorafgaand aan of tijdens een hoofdpijnaanval. Gebrek aan serotonine is waarschijnlijk ook een belangrijke factor in het verschijnsel ‘abdominale migraine’.

Voorkom slapeloosheid door migraine

Het is echter mogelijk om uw migraine onder controle te krijgen en geen last meer te hebben van slapeloosheid. Benieuwd hoe dit mogelijk is? Kijk dan op de speciale pagina die ik ervoor opgezet heb.

 

KLIK HIER VOOR MIJN UNIEKE METHODE OM
MIGRAINE DEFINITIEF TE STOPPEN
b

 

Of schrijf u hieronder in om op de hoogte te blijven van alle nieuwe informatie over migraine en slapeloosheid en meer... :

naam:

email:
 

Laatste ervaringen 

 
  wat een ervaring
Hallo Johan,

Pas vanaf week 2 ben ik ook echt oefeningen en adviezen op gaan volgen. De eerste resultaten worden al merkbaar! In plaats van meerdere aanvallen per week zijn het er nu slechts enkelen. Ik heb zeker hoop dat het er de komende weken NOG minder worden.

Bedankt dat je dit zo uitgebreid hebt uitgewerkt.

Nogmaals bedankt!

Johan de V. - RotterdamDeel deze pagina op:

 
 
 
  Copyright © 2021 stopmigraine.be | Disclaimer | Links | Design by YOURwebstek