Migraine en overgewicht

Home -> Migraine triggers -> Overgewicht en migraineOvergewicht en migraine

De vraag die in dit artikel behandeld wordt is: ”Wat is het verband tussen migraine en overgewicht en heeft u een verhoogde kans op migraine wanneer u overgewicht heeft?”

Voor volwassenen is het antwoord eigenlijk heel eenvoudig: "Nee."
Bij kinderen is het antwoord een stuk lastiger aan te geven. Hier zou ‘enigszins’ als antwoord waarschijnlijk beter op de plaats zijn. Onderzoekers zijn er namelijk nog altijd niet over uit in hoeverre overgewicht migraine bij kinderen beïnvloedt.

Dit klinkt aan de ene kant waarschijnlijk als goed nieuws. Het slechte nieuws daarentegen is dat de combinatie van migraine en overgewicht een zeer slechte invloed op elkaar hebben.

Van overgewicht naar obesitas?

Hoewel overgewicht en obesitas geen migraine veroorzaakt, kan migraine vooral voor mensen met migraine en chronische dagelijkse hoofdpijn leiden tot obesitas. Mensen met migraine zijn veel tijd kwijt aan het zittend doorbrengen van de tijd omdat ze worden gedwongen tot nietsdoen door de pijn in hun hoofd. Bovendien leiden veel medicijnen tegen migraine direct tot gewichtstoename, omdat deze onder andere indirect de eetlust verhogen.

Gewichtstoename leidt bij veel mensen tot een depressie, wat op zijn beurt weer leidt tot meer ongezond gedrag (dwangmatigheid, hopeloosheid, toegenomen inactiviteit, enz.) en ook tot heftige migraine kan leiden. Dit nietsdoen, de gewichtstoename en de verhoogde eetlust kan op termijn dus ook eindigen in obesitas.

Onderzoek naar migraine en overgewicht

Recent zijn er onderzoeken gehouden waarbij migrainepatiënten werden verdeeld in verschillende categorieën op basis van de body mass index (BMI). Hoe hoger de body mass index, hoe groter het overgewicht van de patiënt. De meerderheid van de deelnemers van deze studie waren vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 38 jaar.

Uit deze onderzoeken bleek dat migrainepatiënten met overgewicht en een BMI van 30 of hoger veel meer kans hebben op extra migraineproblemen dan mensen die een lager BMI hebben. Patiënten met een hogere body mass index meldden vaker hoofdpijn die langer duurde en de hoofdpijn was vaak veel heftiger dan die van patiënten met een lagere BMI.

Er zijn verschillende studies uitgevoerd over het verband tussen gewicht en de hoeveelheid hoofdpijn. Met name op basis van migraine bij kinderen en tieners. De eerste resultaten zijn een beetje beangstigend, omdat ze bijna allemaal een verband aantoonden tussen een hoog BMI en de aanwezigheid van migraine en andere vormen van ernstige hoofdpijn (spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn). Wellicht dat meer onderzoek op termijn nodig is, maar de resultaten spreken tot op heden al enigszins voor zichzelf.

KLIK HIER VOOR MIJN UNIEKE PROGRAMMA OM MIGRAINE TE STOPPEN

Schrijf u hieronder in om op de hoogte te blijven van alle nieuwe informatie over overgewicht en migraine en meer... :

naam:

email:
 

Laatste ervaringen 

 
  wat een ervaring
Hallo Johan,

Pas vanaf week 2 ben ik ook echt oefeningen en adviezen op gaan volgen. De eerste resultaten worden al merkbaar! In plaats van meerdere aanvallen per week zijn het er nu slechts enkelen. Ik heb zeker hoop dat het er de komende weken NOG minder worden.

Bedankt dat je dit zo uitgebreid hebt uitgewerkt.

Nogmaals bedankt!

Johan de V. - RotterdamDeel deze pagina op:

 
 
 
  Copyright © 2021 stopmigraine.be | Disclaimer | Links | Design by YOURwebstek