Serotonine en migraine

Home -> Migraine triggers -> Serotonine en migraineSerotonine en migraine

De vraag die in dit artikel aan bod komt is: “Wat is serotonine en waarom is het zo van invloed op mensen met migraine?”

Serotonine is een neurotransmitter (een stof die zenuwberichten doorsturen) die vaak wordt geassocieerd met minder leuke zaken zoals bijvoorbeeld een depressie. Serotonine is echter een zeer krachtige neurotransmitter die voor veel meer verantwoordelijk is dan alleen het regelen van de gemoedstoestand. Zo is het mede verantwoordelijk voor veel van de belangrijkste lichamelijke processen en zintuigen zoals doorbloeding, ademhaling, slaap, pijn en angst.

Invloed van serotonine op migraine

Vandaag de dag is algemeen bekend dat serotonine ook van invloed lijkt te zijn op migraine (samen met andere neurotransmitters). De link tussen serotonine en migraine werd voor het eerst duidelijk toen dokters ontdekten dat patiënten die zowel aan depressie als migraine leden, beide aandoeningen deels onder controle leken te krijgen door het gebruik van antidepressiva. Dit is de reden waarom antidepressiva veelgebruikte preventieve migraine medicatie is.

Antidepressiva zijn niet de enige medicijnen die van invloed zijn op serotonine. Een van de meest gebruikte preventieve migraine medicijnen, de zogenaamde triptanen, lijken samen met kruidenmiddelen en natuurlijke plantenextracten zoals Sint-Janskruid ook van invloed te zijn op serotonine. Bij serotonine medicijnen is het zeer belangrijk om bewust te zijn van een mogelijke overdosis aan serotonine.

KLIK HIER VOOR MIJN UNIEKE PROGRAMMA OM MIGRAINE TE STOPPEN

Het serotonine syndroom:

Het serotonine syndroom is in feite een overdosis serotonine. Een te grote hoeveelheid serotonine in het lichaam kan van invloed zijn op lichamelijke processen zoals ademhaling en doorbloeding. Het is daarom van groot belang om de instructies strikt te volgen. Zeker in het geval er meerdere medicijnen genomen dienen te worden. Neem daarom nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid! Ook al heeft u het idee dat ze niet werken.

Symptomen van een serotonine overdosis:

  • Lusteloosheid en verward gevoel,
  • Verwijde pupillen,
  • Verhoogde hartslag, zweten en rillerig gevoel,
  • Schudden en het verlies van spiercontrole.
Symptomen van een levensbedreigende serotonine overdosis:
  • Verlies van bewustzijn,
  • Aanvallen,
  • Een onregelmatige hartslag.

Wat is er te doen aan migraine door serotonine?

Zoals u inmiddels weet leidt onevenwichtigheid in het serotonine niveau tot ernstige hoofdpijn. Veel migraine medicijnenhelpen weliswaar het serotonine niveau in het lichaam te verbeteren maar kunnen op termijn het probleem ook heel goed vergroten! Pijnstillers zijn namelijk ontworpen om tijdelijk de pijngrenzen te verminderen, maar een migraine bestaat vaak uit veel meer dan alleen wat hoofdpijn. Het risico is dan ook dat deze middelen nadat ze uitgewerkt zijn, door de grote hoeveelheid andere ingrediënten, het serotonine niveau juiste verlagen!

KLIK HIER VOOR MIJN UNIEKE PROGRAMMA OM MIGRAINE TE STOPPEN

Enkele voorzorgsmaatregelen:

Er zijn een aantal natuurlijke maatregelen die u kunt nemen om hoofdpijn te voorkomen:
  • Verminder de hoeveelheid pijnstillers die u neemt. Als u er niet zonder kan, probeer het dan langzaamaan af te bouwen,
  • Ga op een normaal tijdstip naar bed (voor 11 uur ‘s avonds) en probeer minimaal 8 uur per nacht te slapen,
  • Verminder de hoeveelheid tijd die u voor een beeldscherm doorbrengt (zowel televisie als computer).

Schrijf u hieronder in om op de hoogte te blijven van alle nieuwe informatie over serotonine en migraine en meer... :

naam:

email:
 

Laatste ervaringen 

 
  wat een ervaring
Hallo Johan,

Pas vanaf week 2 ben ik ook echt oefeningen en adviezen op gaan volgen. De eerste resultaten worden al merkbaar! In plaats van meerdere aanvallen per week zijn het er nu slechts enkelen. Ik heb zeker hoop dat het er de komende weken NOG minder worden.

Bedankt dat je dit zo uitgebreid hebt uitgewerkt.

Nogmaals bedankt!

Johan de V. - RotterdamDeel deze pagina op:

 
 
 
  Copyright © 2021 stopmigraine.be | Disclaimer | Links | Design by YOURwebstek