Voedsel als migraine trigger

Home -> Migraine triggers -> Voeding en migraineVoeding en migraine

Niemand weet zeker wat migraine nu precies veroorzaakt. Een veelgehoorde oorzaak blijft de irritatie en ontsteking van bloedvaten waardoor deze verwijden wat een drukkend gevoel geeft. De zogenaamde migraine triggers (veroorzakers) zijn bij iedere patiënt anders, maar veel migrainepatiënten geven aan dat overgevoeligheid voor bepaalde voeding een migraine in gang kan zetten.

Toch zijn er vandaag de dag nog een hoop wetenschappers die het niet eens zijn met de stelling dat voedingsmiddelen een migraine in gang kan zetten. Er zijn volgens hen namelijk geen overtuigende wetenschappelijke studies die dit kunnen bewijzen waardoor de uitspraken volgens hen slechts rusten op ervaringen. En negatieve ervaringen tussen migraine en voedsel zijn er maar al teveel!

Voeding als veelgenoemde migraine trigger

Vrijwel alle voedingsmiddelen kunnen migraine in gang zetten. Echter zijn er een aantal voedingsmiddelen die opmerkelijk vaak genoemd worden als trigger van migraine:

  • Kaas

Kaas lijkt een grote trigger van migraine te zijn. Vooral harde en oude kazen lijken migraineaanvallen te veroorzaken. Jonge en zachte kazen worden een stuk minder genoemd als trigger en zijn daardoor een stuk minder ‘verdacht’ dan oude en harde kazen.

KLIK HIER VOOR MIJN UNIEKE PROGRAMMA OM MIGRAINE TE STOPPEN

  • Geconserveerde vleeswaren
De hoge mate van nitraten in vlees worden door velen genoemd als migraine trigger. Voor de meeste mensen zijn de voornaamste bronnen van nitraten verwerkt vlees zoals hotdogs, geconserveerde vleeswaren, spek en het vlees in kant-en-klaar maaltijden. Dit heeft te maken met de hoge mate van conserveringsmiddelen die hierin zitten. Uit onderzoek is gebleken dat vers vlees van (bijv.) een slager minder problemen met migrainelijkt te geven.
  • Slasauzen en dressings
Wellicht onverwacht voor u worden sausjes en dressings ook vaak als migraine trigger genoemd. De reden is onbekend, maar het lijkt erop dat in sauzen en dressings een combinatie van andere triggers (vet, conserveringsmiddelen, specerijen e.d.) samenkomt wat een overreactie kan veroorzaken.
  • Specerijen

Ieder specerij kan een migraine trigger zijn. De migraine veroorzakende factor van kruiden en specerijen lijkt te komen door de penetrante geur van kruiden. Specerijen die de meeste problemen lijken te geven zijn mononatriumglutamaat (wat veel voorkomt in Aziatische voeding) , kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen en azijn.

Migrainepatiënten die een vermoeden hebben van overgevoeligheid voor bepaalde voeding, wordt aanbevolen om een zogenaamd migraine dieet te volgen om uitsluitsel voor een bepaald ingrediënt te achterhalen. Hoe u een dergelijk migraine dieet volgt, vindt u in mijn eerdere artikel!

Schrijf u hieronder in om op de hoogte te blijven van alle nieuwe informatie over voeding en migraine en meer... :

naam:

email:
 

Laatste ervaringen 

 
  wat een ervaring
Hallo Johan,

Pas vanaf week 2 ben ik ook echt oefeningen en adviezen op gaan volgen. De eerste resultaten worden al merkbaar! In plaats van meerdere aanvallen per week zijn het er nu slechts enkelen. Ik heb zeker hoop dat het er de komende weken NOG minder worden.

Bedankt dat je dit zo uitgebreid hebt uitgewerkt.

Nogmaals bedankt!

Johan de V. - RotterdamDeel deze pagina op:

 
 
 
  Copyright © 2021 stopmigraine.be | Disclaimer | Links | Design by YOURwebstek